Onze Lieve Vrouw ter Nood Tilburg                           Kapelhof 6, 5038 AS

Gebouw

 

Exterieur

 

In 1961 heeft het bestuur van de Gilde O.L. Vrouw ter Nood aan architect

Jos Schijvens de opdracht verstrekt een ontwerp te maken voor een nieuwe Mariakapel.

Deze opdracht was mede gebaseerd op de goede relatie met Schijvens n.a.v. de restauratie en inrichting van de voorloper van deze kapel: de voormalige noodkapel van OLV ter Nood aan de Zomerstraat.

Bij de aanbesteding op 24 september 1963 was het Tilburgse Aannemingsbedrijf Zeebregts de laagste inschrijver.

De totale bouwkosten, exclusief grondkosten, werden geraamd op 184.924 gulden.

 

Bij het ontwerpen van deze kapel heeft Jos Schijvens  zich laten inspireren door de herrijzing, waarbij hij een opgedrukte ijsschots ter verbeelding heeft gebruikt. Hieruit is de moderne, sculpturale vormgeving van de kapel ontstaan met schuine gevelvlakken en puntige elementen.

Zowel de buiten- als de binnenmuren zijn bekleed met wit Italiaans marmer (travertin).

 

 

De kapel meet 13 bij 8 meter. De grillige vorm met hoogtes van 3,5 meter oplopend naar ruim 5 meter en 5,5 meter en t.p.v. van het verhoogde bovenlicht aan de westzijde zelfs 8,5 meter. Door deze constructie stroomt daglicht de kapel binnen waardoor het Mariabeeld, dat zich binnen hieronder bevindt, uitgelicht wordt.

De zuidgevel bestaat uit een zevendelige glas-in-beton wand.

 

De twee entrees liggen tegenover elkaar aan de west- en de oostkant (zijde Oude Markt) van de kapel. Naast de entree aan de westkant staat een gestileerde lantaarn op een marmeren sokkel.

 

In maart 2013 is de kapel voorgedragen als Rijksmonument en geplaatst op de lijst met 89 topmonumenten uit de wederopbouwperiode 1959-1965.