Expositie aquarellen Mariakapellen

[21 juli 2020]

Op drie locaties in de stad zijn van 3 oktober tot 6 december de aquarellen te zien die Jofke van Loon maakte van bevrijdingsmonumenten ter ere van Maria in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Deze aquarellen zijn opgenomen in het onlangs verschenen boekje over Maria-bevrijdingsmonumenten in de gemeente Tilburg. De Tilburgse kunstenares maakte in totaal 33 aquarellen.

Twaalf daarvan hangen de komende twee maanden in de Hasseltse Kapel. Omdat in de kapel niet alle aquarellen kunnen worden geëxposeerd, zijn er ook twaalf te zien in de zaal van de Petrus- en Pauluskerk aan de Vierwindenlaan en de rest is tentoongesteld in het atelier van Jofke van Loon, Gershwinstraat 10 in Tilburg. Dit deel van de expositie is alleen te bezoeken op afspraak, via 06-39826286
In de Petrus- en Pauluskerk is het werk elke zondag tussen 10.30 uur en 12.00 uur te bezichtigen.

Een bijzonder werk in de Hasseltse Kapel is de originele schildering van het prentje ‘Maria Bescherm Tilburg’. Op het dieptepunt van corona werden er hiervan 10.000 verspreid in Tilburg en nog altijd is er vraag naar. Op dit prentje slaat Maria beschermend haar mantel der liefde om Tilburg. Het is geïnspireerd op de twee mantelmadonna’s die zijn te zien in het Tilburgse straatbeeld. Een daarvan is het monument ter nagedachtenis van Coba Pulskens in de Diepenstraat. Beide mantelmadonna’s zijn Maria-bevrijdingsmonumenten.

De meeste bevrijdingsmonumenten in Tilburg hebben een relatie met Maria. Dat geldt ook voor de Mariakapel in de Oude Toren in Enschot en de Mariakapel aan de Schoorstraat in Udenhout. Alom is er lof voor de manier waarop Jofke van Loon (1978) de monumenten in de aquarellen heeft vastgelegd. Voor haar was dit een niet alledaagse opdracht. De Tilburgse is gespecialiseerd in portretten en kunstzinnig werken met mensen met een visuele beperking. Van die laatste specialiteit was recent een expositie ingericht in Moergestel. Deze trok veel belangstellenden.

Reacties gesloten.