Geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog beloofden een paar Tilburgers om ter ere van Maria een kapel te bouwen als de stad het oorlogsgeweld goed zou doorstaan. Vlak vóór de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 riepen ze de Tilburgers op geld te geven om deze belofte in te kunnen willigen. Binnen de kortste keren haalden de initiatiefnemers 137.000 gulden (62.167 euro) op. Ook schonken de Tilburgers zilveren en gouden sieraden.

Noodkapel

Direct na de Tweede Wereldoorlog waren bouwmaterialen schaars. Bovendien was nog geen geschikte locatie voorhanden. Op een binnenplaats aan de Zomerstraat 32 (later gewijzigd in Heuvelstraat 136) tegenover de Hervormde kerk werd een tijdelijke noodkapel ingericht in het voormalige magazijn van Nooteboom Textiel. Van 1834 tot 1872 huisvestte dit pand een synagoge en tot 1932 was het een schooltje van de Joodse Gemeente (In 1965 gesloopt voor de Schouwburgring). Dit pand werd door de heer A. Nooteboom beschikbaar gesteld.

De in Tilburg wonende architecten boden bij monde van hun woordvoerders Ide Bloem, F.C. de Beer en J. Schijvens aan, middels een prijsvraag onder de leden, kosteloos een ontwerp voor de verbouwing en inrichting te maken.

In februari 1949 werd uit zes ontwerpen de definitieve keuze bepaald. Het winnende ontwerp  ‘Koningin van de Vrede’ was van de hand van Jos Schijvens.  De plechtige inzegening vond plaats op 30 april 1949.

Rijksmonument

Pas in 1961 kon het bestuur van het inmiddels opgerichte Gilde Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood eindelijk zijn belofte definitief inlossen.

De opdracht om een ontwerp te maken voor deze nieuwe Mariakapel werd verstrekt aan bekend architect Jos Schijvens. Hij was als architect ook verantwoordelijk voor de restauratie en inrichting van de noodkapel.

Op 7 juni 1964 werd de nieuwe kapel plechtig ingezegend door de populaire bisschop Bekkers.

De officiële naam van deze Mariakapel is Onze Lieve Vrouw ter Nood. Maria kent tientallen namen. ‘Ter nood’ wil zeggen dat ze er voor jou is als de nood aan de man (v/m) is.

In maart 2015 is de kapel aangemerkt als Rijksmonument en geplaatst op de lijst met 89 topmonumenten uit de wederopbouwperiode 1959-1965.

Lees meer over de kapel als oorlogsmonument.

Reacties gesloten.