Gebouw

Bij zijn ontwerp van de kapel liet architect Jos Schijvens zich inspireren door het opstaan uit de dood, de kern van het christelijke geloof. Dat zie je terug in het exterieur dat kruiende ijsschotsen voorstelt. De schuine vlakken van de gevel en de puntige elementen zijn zeer bijzonder. Het idee van ‘ijs’ wordt versterkt door het gebruikte wit Italiaans marmer (travertin).

Lees meer over de geschiedenis van de kapel.

Interieur

Binnen zijn de muren met hetzelfde Italiaans marmer bekleed als de buitenkant. De vloer is van natuursteen kristallino). De console waarop het Mariabeeld staat en het altaar zijn van onyx. Het Mariabeeld staat recht onder een verhoogd deel van het dak waardoor mooi diffuus daglicht naar binnen stroomt en wordt hierdoor fraai uitgelicht.

Mariabeeld

Het uit notenhout gesneden gepolychromeerde Mariabeeld is in de vijftiende eeuw in het Rijnland vervaardigd. Het Madonnabeeld is in 1949 geschonken door John Swagemakers. In 1974 werd het Mariabeeld gestolen. Het werd teruggevonden in een postzak onder de kanaalbrug op Koningshoeven. De gouden kronen van Maria en het Kindje Jezus waren verdwenen. De huidige kronen zijn replica’s.

Glas-in-beton wand

De glas-in-beton wand bestaat uit zeven panelen en is ontworpen en vervaardigd door de uit het Limburgse Bunde afkomstige kunstenaar Daan Wildschut. Wildschut heeft als motief de tekst gekozen van het twaalfde hoofdstuk uit het Bijbelboek ‘Openbaring’ dat het verhaal vertelt van de maagd en de draak. Maria beschermt de Tilburgers tegen de draak, het oorlogsgeweld. Links in de bovenhoek is het oude wapen van Tilburg afgebeeld. Het monumentale glas-in-beton kunstwerk wordt ‘s avonds van binnenuit verlicht. Dat levert een sfeervol beeld op.

Reacties gesloten.