Oorlogsmonument

Herdenkingsboek

Achter in de kapel ligt in een vitrine een uniek Herdenkingsboek. De titel van dit boek is ‘Het Leven van Gestorvenen is neergelegd in de Herinnering der Levenden’.  Het is speciaal voor de kapel gemaakt. Er staan de namen in van 850 oorlogsslachtoffers, die tijdens de oorlogsperiode op welke wijze dan ook een relatie met Tilburg hadden. Burgers, militairen, onderduikers en religieuzen. Dagelijks wordt het boek op datum omgeslagen.

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Tilburg (2020) werd een nieuwe versie gemaakt. Dit monnikenwerk leidde tot een nog nooit eerder gemaakt uitgebreid overzicht.

Schotse Liberty bel

De Schotse Liberty bel is afkomstig van een brandweerwagen van de 15de Schotse infanteriedivisie. Deze werd bij de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 in de Tilburgse Heuvelstraat geschonken aan Louis van Riel die de bel jaren later overdroeg aan zijn buurman Hans van Poppel.

Via de heer Van Poppel en in samenwerking met Erfgoed Tilburg is de bel op 26 oktober 2019 in de kapel terechtgekomen, waar hij een functionele herbestemming heeft gekregen.

Gedenkteken Coba Pulskens

In de kapel is een gedenkteken tegen de muur aangebracht ter ere van verzetsstrijdster Coba Pulskens. Het is een geëtste metalen plaquette die op 27 oktober 1984 aan de gemeente Tilburg is aangeboden door het 83ste Squadron van de Royal Air Force. De afbeelding toont een vliegtuig en de kapel van St. Michaels Church in Coningsby, Lincolnshire (Engeland) waar de vlag van Coba Pulskens wordt bewaard die zij gebruikte bij het toedekken van drie vermoorde piloten.

Plaquette Tilburg 50 Jaar Bevrijd

De plaquette van kunstenaar J. Duyvekam is geschonken door de Gemeente Tilburg en aangeboden door voorzitter Theo Clijsen van het Oranje Comité ter gelegenheid van Tilburg 50 jaar bevrijd op 27 oktober 1994, met de tekst: “27 oktober 1944 Tilburg 50 jaar bevrijd”.

Reacties zijn gesloten.